Millaiset äänet ovat sallittuja taloyhtiössä?

Kerrostaloissa varsinkin kesällä äänet kantautuvat asuntoihin paremmin, kun ikkunoita ja parvekkeen ovia pidetään auki enemmän.

Asumisen äänet kuuluvat kerrostaloelämään. Mutta missä menee normaalien äänten raja? Voiko naapuri valittaa vaikkapa asuntoonsa kantautuvista musiikin harjoittelemisen äänistä?

Pääsääntönä on, että päiväsaikaan kerrostalossa täytyy sietää monenlaisia ääniä. Toisaalta myös naapurien huomioiminen ja joustaminen yhteiselon sujuvuuden vuoksi kuuluu kaupunkielämään. Esimerkiksi laulusta tai soitosta taloyhtiö ei voi määrätä kategorista kieltoa järjestysmääräyksissään, mutta musiikkia harjoittelevan on kuitenkin hyvä huomioida myös naapuriensa toiveet.

Koiran haukkuminen voi johtaa sakkoihin kotirauhan rikkomisesta

Koiran satunnaisen haukkumisen äänet katsotaan yleensä kuuluvan normaaleihin elämisen ääniin. Toukokuussa Helsingin hovioikeus antoi kuitenkin poikkeuksellisen tuomion, jossa jatkuva koirien haukkuminen tulkittiin naapurien kotirauhan rikkomiseksi.

Myös tässä tulee pohtia haitan vakavuutta. Kerrostalossa koirien kuuluva ja jatkuva haukkuminen aiheuttaa ymmärrettävästi harmia naapureissa. Koiran omistajan kannattaakin pyrkiä kaikin keinoin ratkaisemaan tilannetta niin, että varsinkin yörauhan aikaan haukkuminen saataisiin loppumaan. Satunnainen haukkuminen taas kuulunee koirien elämään.

Juhlien äänet tai festaritunnelman luominen takapihalla voivat myös aiheuttaa närää naapurustossa. Pääsääntönä voi pitää, että päiväsaikaan meteliä ja juhlien ääniä saa pitää enemmän. Järjestyssääntöihin useimmissa taloyhtiöissä kirjattua yörauhaa puolestaan kannattaa kunnioittaa hartaasti.

Usein tunnelmaa taloyhtiössä helpottaa myös se, että illanistujaisista ja isommista juhlista ilmoitetaan etukäteen vaikkapa ilmoitustaululla tai taloyhtiön Facebook- tai WhatsApp-ryhmässä. Näin naapureilla on matalampi kynnys tulla pyytämään musiikin hiljentämistä suoraan juhlijoilta ja häiriöt saadaan ratkaistua ilman poliisia.

Yörauhan nojallakaan ei voi kieltää kaikkea

Joskus riitatilanteet johtavat taloyhtiöissä toiveisiin rajoittaa ääniä järjestyssääntöjen avulla. Järjestyssäännöillä ei voida kuitenkaan kieltää ns. normaaliin elämään kuuluvia asioita.

Vaikkapa suihkussa käynti tai autolla ajo taloyhtiön pihalle on sallittava kaikkina vuorokaudenaikoina. Pysyvämmistä ja vakavammista haitoista voidaan antaa esimerkiksi varoitus tai kutsua poliisi paikalle. Järjestyssäännöillä puolestaan määritellään taloyhtiön pelisäännöt, jotka auttavat sujuvaan yhteiseloon.